Filtry do wody – system odwróconej osmozy

Filtrowanie wody – rodzaje filtrów do wody
27 kwietnia 2018
Filtry do wody – twarda woda
27 kwietnia 2018
Pokaż wszystkie

Filtry do wody – system odwróconej osmozy

Osmoza jest to proces, który zachodzi w naturalnie w środowisku w organizmach żywych. Polega on na tym, że oddzielone półprzepuszczalną błoną, dwie substancje, mieszają się ze sobą poprzez przenikanie roztworu mniej stężonego, czyli hipotonicznego do tego, który jest hipertoniczny, czyli ma więcej cząsteczek.

W 1952 roku odkryto, że zjawisko to można odwrócić i sprawić, aby to roztwór z zawartością pewnych cząsteczek, przenikał przez membranę do mniej stężonego, a cząsteczki pozostawałyby na membranie. W efekcie działania tego procesu, powstawałby płyn, oczyszczony z tych mikrocząsteczek.

Zastosowanie odwróconej osmozy w filtrach do wody

Działanie odwróconej osmozy, to metoda, która pozwala mechanicznie uzyskać wyjątkowo czystą i wolną od zanieczyszczeń wodę. Ogromnym minusem jest jednak fakt, że otrzymana woda pozostaje niemal całkowicie pozbawiona minerałów. Takie systemy filtrujące najczęściej używane są do wody stosowanej później do celów przemysłowych: mycia, sprzątania czy kąpieli. Taka woda nie powinna być stosowana jako jedyne źródło płynu pitnego, ponieważ nie posiada ona niezbędnych dla zdrowia i życia składników. Aby było możliwe spożywanie wody z filtrów o odwróconej osmozie, zaleca się montaż dodatkowego urządzenia jakim jest mineralizator, który ponownie nada wodzie wartościowych elementów.

Zachowanie mineralnych właściwości wody z kranu

Polski producent Dafi stosuje filtry do wody węglem aktywowanym i żywicą jonowymienną. Ich ogromną zaletą jest ich skuteczność. Oczyszczają wodę z zanieczyszczeń mechanicznych pochodzących z rur, a także usuwają również chlor i jego pochodne, dzięki czemu woda zyskuje lepszy smak oraz staje się bardziej miękka. Dodawane do węgla srebro hamuje rozwój bakterii i innych drobnoustrojów we wnętrzu wkładu filtrującego.

Technologie z użyciem żywicy jonowymiennej, stosowane w filtrach Dafi pozwalają na dodatkowe wzbogacanie wody w minerały – stosując filtr typu Mg+.

Z kolei przy użyciu filtra pH+, uzyskujemy alkaliczną wodę o pH wysokości 8 i ujemnym potencjale redukcyjno – oksydacyjnym. Ta właściwość sprawia, że woda nabiera właściwości antyoksydacyjnych i wspomaga zabijanie wolnych rodników.

Wodę oczyszczoną przez filtr Dafi można z powodzeniem pić bez przegotowania oraz może zastąpić całkowicie, wodę butelkowaną.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. Ok